Interview: Kinderzwerfboek

kinderzwerfboeklogoLaatst zag ik een boek met daarop een sticker ‘Neem me mee! Ik ben een kinderzwerfboek’. Ik heb het boek braaf laten liggen, aangezien ons zoontje uiteraard nog niet kan lezen, maar was wel geïntrigeerd! Zouden er echt kinderboeken door Nederland zwerven? Ja dus! Deze zijn van Kinderzwerfboek. Kinderzwerfboek roept kinderen én volwassenen op om gelezen kinderboeken te voorzien van een zwerfsticker en een zwerfcode en deze uit zwerven te sturen. Annemarie Schouten van Kinderzwerfboek beantwoordde onderstaande vragen van Everyday-Life over dit initiatief.

Hoe is Kinderzwerfboek ontstaan?
De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. Hij zag dat veel kinderboeken in de kast blijven staan, terwijl er veel kinderen zijn die thuis geen boeken hebben. Hij kwam met dit idee en gaf het cadeau aan het Nationaal Fonds Kinderhulp. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er Kinderzwerfboek-stations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei.

Hoe kan ik meedoen?
Je kunt op verschillende manieren meedoen. Een boek dat je zelf in de kast hebt staan de wereld insturen als zwerfboek. Je moet er dan een sticker opplakken die te bestellen zijn op de website. Ook kun je via Kinderzwerfboek een boekenpakket bestellen om ‘op zwerfavontuur’ te sturen.

Hoe komen jullie aan die boeken?
Er zijn in Nederland heel veel gelezen kinderboeken in kasten. Dit zijn de boeken die uit zwerven gestuurd moeten worden! Daarom kan iedereen gratis stickers aanvragen en zijn of haar boeken uit zwerven sturen. Daarnaast ontvangt onze organisatie ook donaties van bedrijven van nieuwe kinderboeken die bijvoorbeeld overblijven na een spaaractie of van uitgeverijen. Deze boeken worden ook voorzien van een zwerfsticker en door uit zwerven gestuurd op plekken waar het hard nodig is.

Houden jullie ook in de gaten waar de boeken naar toe gaan?
We stimuleren iedereen om het kinderzwerfboek te voorzien van een zwerfcode. Zo kunnen de kinderen ‘hun’ boek volgen, reuzespannend! Wij hebben daardoor ook een beeld van de zwerftocht van de boeken.

Ik heb mijn setje stickers al besteld inmiddels! Ben er bijna klaar voor mijn eerste zwerfboek de wereld in te sturen! Ben erg benieuwd waar het boek allemaal terecht gaat komen!

Categorieën:Interview

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s