Slaap kindje, slaap

“Kijk goed naar je kindje” en “luister naar je gevoel” zijn adviezen die ik vaak krijg als kersverse moeder. En het is natuurlijk ook zo dat je al een heel eind komt door gewoon naar je eigen instinct te luisteren. Maar op één gebied is er denk ik ergens een foutje gemaakt met mijn moederinstinct; waarin moet mijn baby in hemelsnaam slapen? Ik ben echt clueless. Ik heb misschien ook wel veel te veel gelezen over wiegendood en warmtestuwing dat ik nu zo twijfel, maar ja, toch is het iets dat elke dag weer terug komt. Het begon makkelijk: Spencer was een randprematuurtje dat snel afkoelde en het was ook nog eens winter. Hij sliep onder een dekentje met lakentje erop en had zelfs de eerste weken nog een mutsje op en we verwarmden zijn bedje voor met een kruik. Maar ja, dat randprematuur was er al snel af. Dat mutsje had hij ook al snel niet meer nodig. Een romper, pyjama (met voetjes eraan) en dekentje met lakentje werd het dus. Toen ontdekte meneer dat hij heel goed kon trappelen. Tot ik een keer wakker werd ’s ochtends en ik nog slechts 3 blonde haren van Spencer zag. Hij was zo druk geweest dat hij onder de deken was beland. Ik natuurlijk in paniek. Nou die deken ging gelijk de kast in dus. Het werd een slaapzakje. Natuurlijk is er niet één soort slaapzak. Nee, je hebt winterslaapzakken, zomerslaapzakken, een soort ‘daar tussenin’-slaapzakken, slaapzakken met en zonder mouwtjes. Daarnaast is de zomerslaapzak van bijvoorbeeld de Baby-Dump veel dunner dan een zomerslaapzak van de HEMA. Ga daar maar uit kiezen. En als je dan eindelijk een keus hebt gemaakt: wat moet ‘ie dan in hemelsnaam aan onder die slaapzak? Een pyjama met voetjes (zo’n onesie), een tweedelige pyjama, een romper met lange mouwen, een romper met korte mouwen, helemaal geen romper en alleen een pyjama? Schiet mij maar lek! Elke avond twijfel ik weer wat ik die kleine nou aan moet doen. Ik ben als de dood dat ik hem te warm in pak, maar wil natuurlijk ook niet dat ie het koud heeft. Elke avond is het dus weer een gepuzzel over hoe de kabouter naar bed moet. Raam op een kier, deur open? Welke slaapzak aan? Moet hij dan alleen een pyjamabroekje aan of ook het hesje ervan? En is deze romper goed of moet het een andere worden? Gek word ik ervan. Een lakentje kan ik ook niet op hem leggen want hij trekt alles los en propt het in zijn mond. Ik ben namelijk ook al eens wakker geworden met uitzicht op een baby die een hele prop laken in zijn mond had. Dat doen we dus ook niet meer. Gelukkig slaapt Spencer erg vast en heeft hij het vaak niet eens door mocht ik toch besluiten hem om te kleden. Ook wordt hij er gelukkig niet wakker van als ik in zijn nek voel of hij nog wel aangenaam warm voelt (en dat doe ik echt heel vaak!). Pfff ik twijfel echt te veel ’s avonds. Waar slapen jullie kindjes in?

4 Comments »

 1. Zo herkenbaar! Hier ook elke avond hetzelfde verhaal. Zomerslaapzak vind ik voor mijn gevoel nog te koud. Gijs ligt hier nog in zijn winterslaapzak met mouwen en alleen een romper met t-shirt erover. Maar hij voelt wel wat klammig…maar slaapt heerlijk….

  Like

 2. Herkenbaar! Mijn ervaring is wel dat je er steeds makkelijker in wordt. Bij ons wees het zich uiteindelijk vanzelf. Eerst onder laken en deken, toen door t trappelen in een slaapzak onder laken en deken en later alleen in slaapzak. Gaat nu prima! Meestal een pyjama/onesie eronder en als t warm is alleen een romper. Ze geven t wel aan als t te warm of te koud is en t nekje is altijd n handige graadmeter. En ik ga ook nog weleens voelen hoor, dat zit er nou eenmaal ingebakken 😉

  Like

 3. Ik probeer wat ons meisje aan heeft af te stemmen op de temperatuur in de kamer. Vannacht had ze een zomerslaapzak aan (dikker dan die van de Babydump maar zonder mouwen) met daarin een rompertje met korte mouwen en een tweedelige pyjama met lange mouwen en voetjes. En ze heeft wel een lakentje er nog overheen. Maar we hadden het raam wel open staan. Onesies en pyama’s gebruik ik door mekaar, alleen vindt papa een tweedelige pyjama makkelijker om ’s nachts bij de luierverschoning uit en aan te trekken. Wij hebben weer een ander probleem: sinds kort is ons meisje in haar bed aan het draaien (alleen als ze niet moe is). Dan draait ze naar haar buik en wil niet terugdraaien. De zijkant van het bedje is dan heerlijk om in te bijten. Ze grijpt zich ook wel eens vast aan de spijlen en laat dan niet meer los. Moet de bodem van het bedje nu al omlaag?

  Like

 4. Hier ook iedere avond een hersenkraker. En net als je het dan bedacht hebt, bijkt die ene slaapzak die je in gedachte had nog in de was te zitten. Of vind je bij het uitkleden zijn voetjes toch wat koud waardoor je weer gaat twijfelen of je baby niet toch nog wat extra’s aanmoet. Mijn baby van vier mnd slaapt vaak in een slaapzak van puckababy met mouwen. Dat is dan wel een dunne slaapzak, niet de teddy-versie. Daaronder heeft hij alleen een romper lange mouw. Ik zit ook liever aan de ‘koude’ kant dan aan de ‘warme’ kant. Heb wel eens gelezen dat babietjes die het koud hebben gewoon wakker worden en gaan huilen (ok, vervelend voor ons, maar niet gevaarlijk), terwijl ze van teveel warmte niet wakker worden waardoor je dus niet gealarmeerd wordt bij warmtestuwing.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s